Dużo osób stara się doceniać dobre jedzenie. Próbujemy szukać doskonałych restauracji , ale też kosztować nowych smaków, które pochodzą z najdalszych zakątków świata. I dlatego wielkim powodzeniem cieszy się bardzo dobra restauracja sushi. Przekąski tego typu bywają wybierane przez bardzo dużą grupę osób , dlatego restauracje serwujące je zaczynają powstawać w bardzo wielu miejscach. Staramy się myśleć o tym, co jemy , a także gdzie jemy, dlatego też bardzo często chodzimy do tego rodzaju restauracji. Teraz znacznie częściej niż kiedyś smaki i zapachy z różnych krajów są dostępne dla wszystkich. W restauracji tego rodzaju jesteśmy w stanie skosztować wspaniałych dań, które są piękne podane i smakują idealnie.Restauracja japońska Kraków Prawie wszyscy ludzie zaczynają delektować się posiłkami i chcą w jak największym stopniu kosztować smaków świata. Jedzenie nie jest teraz obowiązkiem, lecz przyjemnością , dlatego też dobrze jest znaleźć taki smak, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to dziś jedno z częściej wybieranych dań, które znajduje amatorów w wielu miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie definiowane jako danie z surowej ryby [pochodzi z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi oznaczało metodę poddawania konserwacji ryb. Obecnie sushi można podzielić na dwie kategorie – potrawy dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji azjatyckiej. Co stanowi różnicę? Przede wszystkim wybór części potrawy. Sushi przygotowywane jest z ziaren ryżu, odmiennych owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. Zależnie od upodobań jedzących, ryba może być ugotowana lub pozbawiona obróbki. Ryż zawsze jest jednakże ugotowany, a uprzednio zakwaszony z wykorzystaniem octu ryżowego. Wyróżniamy wiele rodzajów sushi, z uwagi na procedurę przygotowania oraz zastosowane produkty spożywcze. Do najpopularniejszych typów potrawy zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego tworzy się walcowate pałeczki oraz fragmentu ryby. Tworzenie maki polega na ułożeniu ryby oraz ryżu na fragmencie wodorostu oraz zrolowanie całej kompozycji. Potrzebne jest przy tym skorzystanie z przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeżeli jesteśmy przy temacie konsumowania sushi – wskazane jest tylko, by pochłaniać kawałki w całości. Stąd też trzeba zwrócić uwagę, by potrawę serwować podzieloną na małe porcje.