Cydry

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich posiłków.

Wino Rumunia

Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić także z winem różowym.

wino w kartonie

Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara zasada powiada, iż do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna norma. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana bądź z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.